japonia


cultul informaţiei

Pearl-Harbour-01Japonezii au atacat, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, singura ţintă ce le putea fi fatală: America, la Pearl Harbour. Pentru că erau prost informaţi şi judecaseră prost. În cadrul clanurilor conducătoare izbucnise o acerbă luptă între prim-ministrul de atunci, generalul de infanterie Tojo, şi cel mai vestit marinar japonez, amiralul Yamamoto. Infanteristul, care nu ieşise niciodată din Japonia, voia război cu America. Pentru că numai atacarea Americii i se părea a fi la înălţimea puterii şi gloriei ţării lui. Marinarul, în schimb, susţinea că acest fel de a gândi este periculos. Pentru că nu se baza pe informaţii.
Tojo nu cunoştea America. Yamamoto însă o străbătuse de la nord la sud şi de la est la vest şi ştia ce forţe ar fi mobilizate în cazul unui război. N-a fost însă ascultat. A câştigat Tojo – inteligenţa neinformată. Şi a urmat catastrofa. Tocmai această lecţie aspră a istoriei, învăţată bine, consideră Schreiber, a îndemnat Japonia să facă un adevărat cult din prelucrarea informaţiei. (interpretarea corectă a realităţii)

cultul discreţiei

shhh12-1024x576Japonezii au cultul discreţiei dar nu şi pe cel al modestiei. Ei au înţeles că important este “să vrei” şi “să faci”. Ideea lui Marquez, făcută publică în momentul solemn în care devenea laureat Nobel pentru literatură, că “scriitorul care se aşează cu modestie la masa de scris nu va realiza decât o operă modestă” stăruie în mintea fiecărui japonez. În sensul că, dimineaţă de dimineaţă, fiecare îşi începe munca dominat de gândul că trebuie să lucreze în aşa fel încât nicăieri, pe planetă, nimeni să nu-l poată depăşi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s