nu te scuza


Atunci când spuneţi: „Îmi cer scuze pentru casa/maşina/talentele mele la gătit”, scuza voastră are două efecte: pe de-o parte, atrageţi atenţia asupra unui lucru care vă face să vă simţiţi jenat şi pe care, altfel, poate că persoana cealaltă nici nu l-ar fi observat. Pe de altă parte, creaţi o impresie de nesiguranţă.
Aţi observat că oamenii care se scuză de obicei nici nu au nevoie să o facă? De îndată ce spun: „Îmi cer scuze pentru dezordinea din casă”, probabil vă gândiţi: „Pentru ce se scuză? E mult mai curat decât la mine!” sau: „Are dreptate. Acum, că mă uit mai bine, îmi dau seama că bibelourile alea trebuie şterse de praf”.
Dacă oamenii se vor simţi ofensaţi de aspectul casei dumneavoastră, de dezordinea din birou sau din maşină, lăsaţi-i să o facă. E problema lor. În realitate, majoritatea nu vor observa lucrul de care vă este jenă – dacă nu le atrageţi atenţia asupra lui. Şi nu trebuie să vă faceţi griji pentru cei care îl observă. Dacă vă invitaţi şeful la cină şi chiar vă îngrijorează faptul că micul dumneavoastră apartament sau mobila portocalie îi vor face o impresie negativă, mai bine daţi-i întâlnire la un restaurant.
Nu vă mai cereţi scuze pentru diverse defecte imaginare. Schimbaţi ce se poate schimba sau uitaţi de ele.
În loc să spuneţi: „Îmi cer scuze pentru dezordinea din apartamentul meu. Pur şi simplu n-am avut timp să fac curat săptămâna asta”, spuneţi: „Bine ai venit. Mă bucur să te văd.”
În loc să spuneţi: „Te rog să mă scuzi pentru maldărele astea din biroul meu. Am fost atât de ocupat în ultima vreme, încât arată ca un coş de gunoi!”, spuneţi: „Intră, te rog, în biroul meu. Voi da la o parte chestiile astea.”
În loc să spuneţi:”Îmi cer scuze pentru maşina mea/dezordine/părul meu/casa mea”, nu spuneţi nimic!

Cool-Messy-Teen-Room-Decor-Ideas-With-Attractive-Wall-Storage-And-Simple-Shoes-Rack

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s