telefonul fără fir – chinese whispersimages (1)
Principalul target al campaniilor negative este reprezentat de distrugerea imaginii adversarilor politici. Această campanie este îndreptată preponderent spre opozanţii politici cei mai vehemenţi. Campaniile negative se adresează în special nucleului dur al adversarilor politici, dar şi grupurilor-ţintă formate din nehotărâţi. Principalele instrumente ale acestor campanii sunt: manipularea, dezinformarea şi zvonul.

În ceea ce priveşte zvonul, considerăm că acesta este un instrument deosebit de periculos, care, folosit cu multă măiestrie, poate dezechilibra sau chiar distruge imaginea unui actor politic (contracandidat). Zvonurile pot aborda mai multe teme, cum ar fi: gradul de coruptibilitate a adversarului politic, sănătatea sau familia acestuia, activitatea politică dezastruoasă, incorectitudinea etc.

Tehnica prin care se construieşte un zvon se bazează pe împletirea adevărului cu minciuna, altfel spus, orice zvon va conţine o parte adevărată în jurul căreia se brodează o serie întreagă de minciuni şi neadevăruri. Tehnica implementării de zvonuri are şi un mare dezavantaj, şi anume acela că, odată lansat, zvonul se dispersează greu previzibil, iar evoluţia acestuia în mentalul colectiv nu mai poate fi controlată.

imagesConsiderăm că folosirea de campanii negative nu este etică, dar nu putem să nu recunoaştem că utilizarea lor, mai ales în perioade de criză, aduce mari beneficii celor care le folosesc şi mari dezavantaje de imagine celor împotriva cărora sunt îndreptate

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s