flower power


tumblr_nluez6KrlS1tucbz9o3_500În Tibet, noi spunem că multe boli pot fi vindecate numai graţie iubirii şi compasiunii. Aceste calităţi sunt sursa ultimă a fericirii şi avem nevoie de ele în profunzimile fiinţei noastre.

Din nefericire, iubirea şi compasiunea au fost excluse din prea multe domenii ale schimbului social, de prea multă vreme. Limitate la sfera privată şi familială, exprimarea lor în public este considerată ca fiind stânjenitoare, ba chiar naivă. Este tragic, căci, în opinia mea, expresia compasiunii, departe de a fi un semn de idealism desprins de realitate, este modalitatea cea mai eficace de a servi atât interesul aproapelui nostru, cât şi pe cel propriu.

Un spirit dedicat compasiunii se aseamănă cu un rezervor care dă pe dinafară. Este o sursă constantă de energie, de hotărâre şi de bunătate. Îl putem compara cu o sămânţă. Dacă o cultivăm, ea face să se nască din belşug alte calităţi minunate, precum iertarea, toleranţa, forţa interioară şi încrederea, permiţându-ne să învingem frica şi anxietatea. Spiritul plin de compasiune se aseamănă unui elixir; el are forţa de a transforma situaţiile adverse în circumstanţe benefice. În consecinţă, nu trebuie să ne limităm exprimarea iubirii şi compasiunii noastre doar la familia şi la prietenii noştri. De asemenea, compasiunea nu este doar responsabilitatea clericilor, a serviciilor de sănătate şi a asistenţilor sociali. Ea priveşte în mod obligatoriu toate autorităţile comunităţii umane.

Când izbucneşte un conflict în sectorul politic, economic sau religios, abordarea altruistă este adesea singura soluţie posibilă. Uneori, argumentele pe care le utilizăm ca procedee de conciliere sunt ele însele cauza problemei. În acest caz, când o soluţie pare imposibilă, cele două părţi ar trebui să-şi reamintească de natura umană pe care o au în comun. Aceasta le-ar ajuta să iasă din impas şi, pe termen lung, fiecare dintre părţi ar putea să-şi atingă mai uşor scopul. Este foarte probabil ca niciuna dintre părţi să nu fie satisfăcută pe deplin, dar dacă ambele fac concesii, cel puţin se va dezamorsa pericolul ca acel conflict să degenereze. Noi ştim cu toţii că asemenea compromisuri sunt cea mai bună cale de a rezolva problemele. Atunci, de ce nu am recurs la ele mai sistematic?

Când observ lipsa de întrajutorare din societate, îmi spun că ea se datorează ignorării naturii noastre interdependente. Sunt adesea emoţionat de micile insecte precum albinele. Legile naturii le dictează să lucreze împreună pentru a supravieţui, căci ele sunt dotate cu un simţ instinctiv al responsabilităţii sociale. Fără constituţie, legi, poliţie, religie sau educaţie morală, prin natura lor, ele colaborează cu consecvenţă. Există ocazii în care ele pot să intre în conflict, dar în general, întreaga colonie supravieţuieşte datorită întrajutorării. Fiinţele umane au constituţii, sisteme de legi complicate şi forţe de poliţie, religii, o inteligenţă remarcabilă şi o inimă care are darul de a iubi. Dar, în pofida acestor calităţi extraordinare, în practică noi ne situăm cu mult în urma celor mai mici insecte. Într-o oarecare măsură, am sentimentul că noi suntem mai săraci decât albinele.

Deşi suntem animale sociale, constrânse să trăiască în comunitate, nouă ne lipseşte responsabilitatea faţă de semenii noştri. Să fie de vină structurile de bază ale familiei şi ale societăţii? Facilităţile puse la dispoziţie de ştiinţă şi tehnică? Nu cred.

Cred că, în pofida avansurilor rapide ale civilizaţiei în secolul care s-a scurs, cauza imediată a situaţiei noastre prezente este faptul că am favorizat exclusiv progresul material. Ne-am lansat în urmărirea acestuia cu o asemenea frenezie, încât am neglijat să acordăm atenţie nevoilor umane esenţiale de iubire, bunăvoinţă, întrajutorare şi tandreţe. Este clar pentru mine că un simţ autentic al responsabilităţii nu poate să apară decât dacă dezvoltăm compasiunea. Doar un sentiment spontan de empatie faţă de semenii noştri ne poate împinge să acţionăm în numele lor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s